Социални мрежи

Бранд

Социалните мрежи са все по-неделима част от онлайн присъствието на всеки бизнес. Респективно, от голямо значение е съдържанието, което ще качваме на тези платформи да е винаги отговарящо на бранда ни. Както навярно е видно, в настоящата статия социалните мрежи се разглеждат през призмата на бранда. Тоест, как да ги ползваме, за да бъдат продължение на бранда ни в още един канал.

За да бъде присъствието в социалните мрежи последователно и, за да увеличете доверието на потребителите към канала си, а така и към бранда си, трябва да съобразите следните елементи:

 

Потребителско име

Потребителското име във ви всичките социални мрежи следва да е едно и също. Ако не е възможно, опитайте да са максимално близки и в мрежите, къдете потребителското ви име е различно, опитайте да ползвате същата профилна снимка (което трябва и по прицнип да обмислите като действие).

Профилна снимка

Профилните снимки на бизнеса ви трябва да са или абсолютно идентични или възможно най-близки в различните социални мрежи. Това дава възможност на потребителите на различните социални мрежи да ви разпознаят веднага и респективно да се доверят на канала ви, без да се притесняват, че може да е самозванец, който се представя за вас.

Помогнете на потребителите си да ви разпознават и ползвайте еднакви профилни снимки

 

Цветове

В публикациите си опитайте да ползвате една и съща цветова гама. Цветовете, както и стила на изображенията (или заснемане) са елементи, които хората разпознават лесно. Всички ние знаем какви са цветоете на Coca-cola, Pepsi, McDonalds, но също така и на Facebook, Google и Twitter. Разбира се, тук играе роля и честото сблъскване с тези брандове – в реклами, магазини или интернет. Но ако те ползваха различни цветове (или стилове) всеки ден, колкото и често да ги виждаме, остава абсолютно невъзможно да ги разпознаваме по цвят, стил или каквото и да е друго.

Изберете стил на публикациите си, определени цветове и ги спазвайте. Ако решите да ги промените в даден момент, заради ребрандинг или друго маркетингово решение, то обявете решението си (директно или имплицитно), но отново следва да се придържате към стила си.

 

Глас на бранда

Начинът, по който брандът ви „говори“ следва да бъде еднакъв във всички социални мрежи (освен ако не се целите в различни аудитории). Имайте превдид, че социалните мрежи трябва да бъдат продължение на вашият сайт, а не съвсем отделна медия. Следователно, просто още един канал, по който да изказвате същото съобщение, а не нова медия, в която изграждате всичко от началото.

Ако искате да разберете повече, можете да погледнете нашата статия за глас на бранда.

 

Насоки за публикуване

Винаги е полезно, когато сте изградили насоки за публикуване, които вие и вашите колеги да можете да следвате. Един такъв документ следва винаги да се обновява, когато се променя подхода ви към социалните мрежи. Насоките за публикуване са изключително полезни, когато се наема нов човек (дори да е опитен) на позиция, свързана със социалните мрежи.

 

Насоки за ползване на изображения

Изображенията, без значение дали са илюстрации или фотографии, трябва да са последователни и да отговарят на визията на сайта ви. Следователно, да са в един стил. Когато става въпрос за изображенията, които ползвате в социалните мрежи, може да опитате по някакъв начин да добавите и логото си върху тях.

 

Вид съдържание

В насоките за публикуване и изображения, посочете и вида съдържание, който ще ползвате. Дали ще разчитате на снимки „от кухнята“, такива с професионална насоченост, създадени от потребителите (правят го някои марки за облекло) или дори смешни картинки, с цел ангажираност и споделяне (известни като мемете/миймс/мимс).

Хубаво е видът съдържание да е предварително заложен и да не го променяте просто защото някое изображение ви е харесало много и сте сметнали, че ще изглежда добре в потока ви.