Превключвател (Toggle)

Елементи

Превключвателите са интерекативни елементи от вашия сайт, които променят формата (на) или видимото съдържание пред клиента. Тези превключватели имат страхотната способност да поставят нещата в контекст (изграден от вас). Например, да покажете, че ако потенциалният клиент се абонира за 12 месеца на момента, вместо да плаща месец за месец, цената ще бъде значително (или поне осезаемо) по-ниска. Също така, чрез превключвателите, бихте могли да показвате как изглежда нещо преди и след вашата услуга или просто потребителя да избира в светъл или тъмен режим да разглежда вашия сайт.

 

Контекст

За да работят правилно превключвателите, тоест, за да бъдат разбрани правилно от потребителите, трябва да ги поставим в правилният контекст – да се разбира лесно какво ще се случи, когато бъдат преместени (натиснати).

Обикновено превключвателите се ползват, както и у дома, за включване или изключване на нещо (например при избор на разрешени „бисквитки„, или вече споменатите светъл и тъмен режим), но могат да се ползват и за демонстрация на разлики.

Превключвателите трябва да се ползват за решения, които са лесни и не носят голям риск. Например, кредитна институция не трябва да използва превключвател, когато потребителя избира фиксирана или плаваща лихва да използва за кредита си.

 

Анимация

Хубаво е, когато превключвателя сменя състоянието си, това да се вижда.

 

Състояние

Потребителите следва ясно да виждат дали даден превключвател е включен или изключен. Това най-често става с промяната на цветовете му, но е възможно да постигнете този ефект като напишете от всяка страна „включено“ и „изключено“. Това не е препоръчителен вариант, тъй като хората все пак биха могли да се объркат. Затова най-доброто, което можете да направите, е това цветовете да се променят в различните състояния на превключвателите. Например, зелено за включено и (поне) червено за изключено. По-добър вариант е, когато опцията на превключвателя е „неактивна“ или „изключена“, да се ползва и „неактивен“ цвят. В уеб дизайна сме приели сивите (особено бледо сивите) елементи за неактвини.