Глас на бранда

Бранд

Глас на бранда, наричан още тон на бранда е важен елемент, тъй като не само визията и усещанията, които бранда ви буди у хората, са важни за неговия успех. Как хората четат (интерпретират) вашите текстове също е от значение.

Гласа на бранда зависи от думите, използвани от компанията ви, за да изразите нейната “личност” и индивидуалност, и за да комуникирате с потенциалните и настоящите си клиенти.

Определянето на гласа на бранда ви, помага, когато опитвате да използвате думи, които са въздействащи, подходящи и способни да ангажират аудотирята ви.

Пример: Когато мислите за глас на бранда, знайте, че най-силно се отличават различните, особените, непознатите гласове. Мислете за брандове като Skapto, Boom! Burger. Обърнете внимание на това, че техният глас на бранда, прелива в повече от комуникацията им с клиенти, достигайки и именуването на продуктите им.

 

Аудотория

За да ползвате подходящ тон на своя бранд е необходимо да опознаете аудиторията си предварително. Да разберете техните очаквания, думите, които те ползват, думите, които ше им въздействат най-правилно и силно. ю

Един добър подход към изобра на глас на бранда е да разберете как настоящите ви клиенти ви описват. Много внимателно да изследвате думите и изразите, които те позлват и как говорят помежду си.

 

Позициониране

Тук става дума не точно за маркетингово позициониране, колкото за позициониране на гласа на бранда спрямо конкурентите ви. Как гласа на вашият бранд се сравнява с тези на конкурентите? С какво сте по-добър? По-забавен? По-формален (за индустриите, в които това е необходимо)?

 

Основни ценности

Какви са ценностите на вашият бранд и как тези ценности биват предадени през избрания от вас глас на бранда? Подходящо ли е според вас шеговит, наперен тон в индустрията ви? Може би е по-добре да използвате по-умерен, по-обран тон и думи, които вървят с него. Обмислете го!

 

Характеристики

Базирано на вече изградената у вас представа за аудиторията, бранда ви и неговият глас, трябва да изберете един глас, който да подхожда на вас и на вашите цели. Не позволявайте на неправилно подбрани думи да наруши комуникацията ви.

 

Канали

Вашият сайт е един от множеството канали на комуникация, които можете да ползвате. Използвайте един и същ глас на бранда във всичките си канали на комуникация, за да могат където и да ви видят хората да ви разпознаят, дори това да се случва само от една дума, която е типична за вашата комуникация.

Разбира се, ценно е да бъдат установени разликите в комуникационните канали. Определете, например, разликите между писането на tweet и започването на мейл.