Икони

Елементи

Иконите са ценен инструмент в уебдизайна. Те репрезентират понятия и представи, които или няма нужда да бъдат писани с думи, или думите, които бихме позлвали ще изградят значително по-малко доверие в потребителите.

Една такава икона, например, е катинарът. Ако го ползваме, за да символизираме сигурност и защита, посланието ще се предаде много по-силно, отколкото ако обещаем същото със думи.

Следното са правилата, които трябва да спазваме при употреба на икони:

 

Адаптивност

Иконите, които ползвате в сайта си трябва да са адаптивни. Тоест, да са гъвкави като размер и да изглежда добре на различни резолюции. Уверете се, че иконите са различими на компютри, таблети и телефони. Ако е необходимо, опростете детайлите на по-малките резолюции.

 

Стил

Външният вид на иконата наричаме стил. Иконите могат да бъдат многоцветни или едноцветни, контурни или запълнени, такива със сенки или без, със фон или без, със заоблени или с остри ъгли.

Освен това, иконите се различават и по стил на изобразяване.

 

Цветове

Черно бели, плоски (flat) или градиентни (gradient, преливащи). Изберете правилните цветове за вашите икони. Силно препоръчително е иконите да следват цветовата гама на бранда.

 

Именуване

Важно е да именувате файловете на сайта си, както иконите, така и изображенията и/или фотографиите, които изпозлвате по правилен и разбирем за вас и търсещите машини начин. Недейте да кръщавате иконите като действията, за които ще ги ползвате. Например икона на молив не трябва да бъде кръщавана „redaktirane“/ „edit“, тъй като бихте могли да я ползвате и на други места в сайта, например в при страницата ви за контакти.

 

Свързано: Иконография