Информационен балон (Tooltip)

Елементи

Информационните балони, са балони, показващи се при поставяне на мишката върху тях, а в някои случаи – само при клик. Те служат за предоставяне на информация, свързана с конкретен елемент или термин. Информационните балони са форма на мета информация. Тоест, информация, отнасяща  се до друга информация, като втората има за цел да обясни първата.

Повече за мета информацията, можете да прочетете в статията ни за страница „количка“.

 

Информация

За да бъдат балоните с информация полезни и смислени, е хубаво информацията в тях да е преставена ясно и накратко. Имайки предвид, че това е балон, който съдържа мета информация, опитайте да обясните по-ясно, онова, което е вече видимо.

Например, къде трябва да кликне потребителя, какво означава даден термин, към какво се отнася дадено число.

 

Контраст

Отново, както ще видите и в статиите ни за таблици и навигация, контрастът не е задължително да бъде ярък, стига да е видим и да извършва задачата си – да отделя един елемент от друг. В случая, тъй като информационните балони по принцип не се виждат, можете да ги направите с по-плътни цветове, без значение какъв е фона на мястото където те се появяват. Важно е обаче да знаете, че текст се чете по-лесно на светъл фон с тъмни букви, отколкото обратното. Въпреки това, обаче, информационните балони се очаква да съдържат малко и пояснителна информация, следователно, бихте могли да ги направите и по-тъмен цвят, стига да има достатъчно контраст между тях и фона на страницата, както и между тях (балоните) и текста, който те съдържат.

 

Видимост

Балоните с информация обикновено се показват при посочване с мишката от страна на потребителя върху икона или текст, който те обясняват.

Имайте предвид също, че тези балони трябва да се показват само по един, ако бъде активиран втори, хубаво е първият да се скрива автоматично. Също така, балоните не трябва да скриват информацията, за която се отнасят.

 

Скриване

В зависимост от това, колко голям е информационният балон, бихте могли да добавите и начин за изключване, който е различен от преместване на мишката върху друг елемент. Например, бихте могли да сложите знак Х в десния горен ъгъл или просто текст „Затвори“ под балона. Обикновено, балоните се скриват автоматично при отместване на стрелката на мишката, но това може да създаде и затруднения. Трябва да прецените спрямо конкретната ви ситуация и да задължително тествате.