Блог публикации

Страници

Дизайнът на блог публикациите обикновено е същият или подобен на блог страницата, което е очаквано. Има случаи, в които блог публикациите и блог страницата не са толкова сходни, но въпреки това съществува определена форма на продължение на дизайна. Например, ако блог страницата има странично меню (sidebar), то обикновено се запазва и в публикацията. Същото се отнася и за формите за търсене Формите, размерите и  други дизайн елементи.

Отдолу са описани основните елементи от дизайна на блог публикацията.

 

Заглавие

Като всяка страница в интернет, заглавието и при блог публикациите, следва да съществува и да стои на първо място (в някои случаи на второ – под трошичките). Заглавието следва да бъда така написано, че да става бързо и лесно ясно на потребителя какво следва да прочете.

Разбира се, SEO „експерите“ от цял свят пишат заглавието единствено с цел да отговорят на търсенията на хората в Google, като често този отговор не стига по-далеч от директното съответствие между търсените ключови думи и написаните в заглавието. Следователно, потребителите остават подведени, което води до разпространение на грешна (или непълна) информация, или, в по-добрите случаи – разочаровани, което ги кара да продължат да търсят.

Следователно, хубаво заглавието да е едновременно искрено и привлекателно.

 

Подзаглавие

Подзаглавията са изключително ценен инструмент за писането на статии в интернет. Една от основните му функции е, че разделя текста на визуално възприемаеми части. Както е банално известно, хората обикновено не четат задълбочено. Подзаглавията служат едновременно за закотвяне на вниманието, но и подпомага потребителите да се ориентират какво ще открият в статията и дали нещо отговаря на тяхното питане.

SEO специалистите използват и този елемент за поставяне на ключови думи. Също толкова често, без намерение (или способност) да изпълнят даденото обещание.

 

Изображение (Thumbnail, Featured Image)

Всяка статия има изображения. Без значение дали говорим за илюстрации или фотографии.  Главното изображение на страницата създава усещането цели да създаде усещане у читателя. Да създаде и/или допълни темата, за която пишем.

Изображенията вътре в статията от една страна подпомагат възприемането на информацията, когато това е нужно – графики, таблици, диаграми. От друга, те могат да представляват и спирка за почивка. За разлика от четенето на книга, в интернет е възприето да се поставят изображения между отделни параграфи или подзаглавия, за да могат очите на читателя да отдъхнат за миг, преди да се върнат обратно към четенето.

Личното ми становище е, че тази практика, като повечето други, зависи предимно от вида съдържание, който се предоставя. Например в тази секция от сайта, се старая да няма изображения, освен ако не са с демонстративна цел, тъй като те биха били разсевайщи и ненамясто. Ако някой ден в сайта се появи блог, там изображенията биха били значително повече.

 

Автор (по желание)

За разлика от личните блогове, в които обикновено се знае кой е авторът, в голяма част от сайтовете, блоговете се поддържат от повече хора. Именно поради тази причина е добра идея, под заглавието или под цялото съдържание на статията, да присъства кратка визитка на автора/ите.

Тя може да представлява снимка и име, както и снимка, име и (кратка) биография. Това създава контекст около статията и увеличава доверието, което имаме към източника, тъй като авторът застава с името и лицето си зад твърденията си. Следователно, трябва да е убеден в онова, което говори (такава е презумпцията).

 

Съдръжание

Същинската публикация. Като всичко преди и след него, и съдържанието трябва да следва визията и усещането на сайта. Разбира се, текста трябва да е достатъчно голям, че да може лесно да се чете, но и достатъчно малък (особено на мобилни устройства), така че да не стои по една дума на ред.

 

Инструмент за споделяне в мрежите

Винаги е добра идея да направите споделянето в социалните мрежи възможно най-лесно. Бутони за споделяне пред, след или отстрани на статията са винаги добра идея. Позволете на хората да споделят съдържанието ви в социалните мрежи, както и в приложения за запазване на съдържанието – Evernote, Pocket и подобни.

 

Свързани статии

Освен линковете, които ще оставите вътре в самата статия, бихте могли накрая на всяка от статиите да поставите и списък със свързани публикации. Това помага не само на потребителите, но и на търсачките да се ориентират за структурата на съдържанието на сайта ви.

От друга страна, ако препоръчаните статии са достатъчно свързани с темата, представляваща интерес, спестявате едно решение (да потърси) и няколко крачки – да напише и открие, на потребителите, които ще ги направи далеч по-склонни да продължат да четат. Решението пред тях е само едно – „коя от предложените статии бих прочел“.

 

Възможност за абониране

Ако използвате имейл маркетинг (а това е силно препоръчително), добра идея е формите за абониране да са достъпни навсякъде в сайта ви. В това число в и около блог публикациите ви.

След като наберете имейли, използвайте ги. Пишете повече статии, споделяйте ги с абонатите си.

 

Дата на публикуване

Датата на публикуване често е от изключително голямо значение. Особено, ако става въпрос по-сериозни въпроси като политика и икономика. Датата обаче е важна и за индустрията на маркетинга, тъй като ако читателя тепърва навлиза в сферата и няма маркер, по който да се ориентира за възрастта на информацията, е много възможно да натрупа стара и излязло от употреба знание. Разбира се, знанието никога не е лошо, но въпреки това е добре да споделяте с читателите си моментът на публикуване.

В IT сферата (и не само), добра практика е да оставяте датата на публикуване, но да добавите и датата, на която информацията е била ревизирана за последно.

Това вдъхва повече доверие, а потребителя ще знае дали информацията ще му е полезна или не.

 

Тагове (Етикети)

Таговете са форма на таксономизация (категоризация) на съдържанието. За разлика от категориите, които са  (или поне биха могли да бъдат) в йерархични взаимоотношения помежду си, етикетите са абсолютно равностойни.

Етикетите са полезни за обединяване на публикации, които нямат достатъчен брой, за да бъдат категория или просто няма основание да бъдат такава.

Докато публикациите следва да имат една-две категории (или повече, ако имат дълбока категорийна структура), таговете могат да бъдат поставени на статии от различни групи съдържание.

Например, в този сайт, освен категорията за помощ – нещо като база данни – може да има и блог. Нито блогът, нито тази (основна) категория ще имат подкатегория – уеб сайт. Но тъй като съдържанието е посветено на сайтове и дигитално присъствие, това е доста удачен етикет. Този етикет, ще обедини статии от блога и секцията за помощ, което пък ще помогне на читателите да открият всички статии, които се отнасят до уеб сайтове – изграждане, рекламиране и т.н.

Коментари

Коментарите позволяват на потребителите ви да допълват/коригират/коментират информацията, която сте предоставил. Да задават допълнителни въпроси, да дават идеи за следващи статии.

Стига да имате времевия капацитет да поддържате разговора в секцията за дискусия, тя може да ви донесе изключително много връзки с вашите читатели и, респективно, дългосрочни печалби.

От друга страна, в зависимост от съдържанието, такава дискусия може и да не е нужна.