Аватар

Елементи

Думата аватар произлиза от санскритското अवतार (avatāra – слизане) и се е отнасяло до слизането на боество в земната сфера. В компютърната сфера се представлява графичното представяне на потребителя. Въпреки че биха могли да бъдат двуизмерни и триизмерни, в повечето платформи, аватарите са двуизмерни.

Аватарите в уеб служат за да могат потребителите да се идентифицират един друг. Дори да не е негова лична снимка, ако имаме интеракция с даден потребител в, да кажем, форум, то ние бихме могли да запомним избраното от него изображение и да го разпознаем следващия път, в който видим коментар от него (стига да не е сменил аватара си, разбира се).

Добавянето на аватар от хората трябва да има:

 

Визуализатор

Преди потребителя да избере своето изображение, е хубаво да му бъде показано как то стои във формата на аватара – била тя кръг или квадрат. Визуализатора прави точно това. При вече избрано и качено в сайта изображение, показва на потребителя, преди той да потвърди избора си, как изглежда избраното от него изображение.

 

Линк за качване или избор

Обикновено, когато потребителя влезе в профила си в близост до аватара му (най-често под него) има линк за промяната му или създаването му (качване на изображение), ако такъв все още не е избран.

Ако предпочитате да направите така, че редакцията на аватара да се случва при кликане върху него, а не с линк отдолу или встрани, то поставете някакъв индикатор за възможността за редакция. Такова решение е например, иконката на молив в горния десен ъгъл на видимите граници на аватара.

 

Примерно изображение

Преди потребителя да е избрал първото изображение, или ако прецени да премахне своя аватар, полето не бива да остава празно. Бихте могли да поставите на мястото на примерното изображение инициалите на потребителя (както правят в Google) или едно и също изображение по подразбирае, както правят от Facebook.

Файлови формати

За да могат потребителите по-лесно да се ориентират в това как да изберат своя аватар, покажете им кои файлови формати са приемливи във вашата система и кои не са. Такива формати са .png, .jpeg, .jpg .svg и т.н.

 

Състояние на промяната

Когато потребителите правят промени по аватара (както и профила) си, хубаво е да бъдат известени за състоянието на промяната. Тоест, дали е била успешно завършена или се е получила някаква грешка.

Не е задължително да им предавате тази информация чрез аватара (например, чрез зелено тикче или Х появяващи се върху новото изображение), бихте могли да ползвате и банери или тост елемент например. Хубаво е обаче да давате информация на потребителите за състоянието техните заявки към вашата платформа.

 

Алтернативи (по желание)

Ако искате, бихте могли да предоставите на потребителите, които не желаят да качват своя снимка, някакви илюстративни алтернативи. Да кажем селекция от илюстрации на хора или някакви митични гадинки, в зависимост от това как бранда ви се представя. Във форум или социална мрежа на банка е очевидно несериозно да се поставят животинки или други измислени същества като опции. Това, че хората могат да ги изберат за себе си и да си ги качат сами, не е същото като това, което вие сте избрали да им предложите.

 

Редакция (по желание)

Също така, по желание бихте могли да добавите и възможност за потребителите да редактират избраното от тях изображение, преди да го запазват. Такава опция имат във Facebook, но не и в Instagram (към 2022 г.), което означава, че по никакъв начин не е задължително, но пък със сигурност предлага известна доза удобство.