Тъмен режим

Теми

През 2019 г. видяхме едно голямо нарастване на услугите и сайтовете, които предлагат на потребителите си да ползват платформата в тъмен режим. Такива бяха не само Facebook и Instagram, но и Reddit, Google и всъщност операционните системи на мобилните телефони, откъдете навярно започна тази тендеция. Потребителите често ползват телефоните си вечерно време, в леглото, докато заспиват, поради което един тъмен режим се оказва доста ключов елемент към удължаване на употребата на устройството, тъй като е по-щадящ за очите.

За дизайнерите, тъмният режим не е просто един превключвател и автоматичното обръщане на цветовете. Бялото, например, не бива да обръщаме в плътно черно, тъй като се получават твърде контрастиращи цветове, които не само, че не са по-щадящи за очите, но и проучванията показват, че са далеч по-натоварващи.

 

Адаптивна цветна палитра

Създавайки уебсайта, приложението или платформата си, трябва да изберете цветна палтира, която да е отличителна за продукта ви. Често това се случва, чрез логото, макар понякога пътят да е наобратно – от палитрата към логото. Без значение, какъв подход сте избрали, ако искате да предложите тъмен режим на сайта си, то хубаво е да подбрете и адаптивна цветна палитра. Ако използвате сиво като най-тъмен цвят във вашия дизайн, това ще ви предложи много повече гъвкавост, отколкото ако изберете черното. С други думи, колкото по-ниска е сатурацията (наситеността) на един цвят, толкова по-лесно ще можете да го използвате и в тъмен режим.

 

Бранд

Избора на цветната палитра, трябва да бъде съобразен с вашия бранд. Опитайте да запазите същите усещания, предадени през визуалния тон и стила на бранда ви, без значение в кой режим се намира потребителя. Една хубава първа стъпка в тази посока би била да използвате цветове, които да са налични и в двата режима.

 

Йерархичност

В тъмен режим, бихте могли да представите един елемент като по-важен от останалите, като го направите по-светъл и, следователно, видим на тъмния фон.