Лого

Бранд

Логото на бранда ви служи за идентификация на бизнеса ви, както онлайн, така и офлайн. То пренася продукта, историята и гласът на бранда ви. След като имате готово лого, преди да го ползвате, трябва да се уверите, че ще изглежда еднакво добре в големи и малки размери. Такова е например логото на Найки (Nike). От друга страна, обаче, е възможно просто да направите отделни лога за отделните сценарии. Така например са направили Гугъл (Google), чието официално лого е името на бранда, изписано с неговите цветове, но на малки полета (например favicon-ите, и иконите на приложенията им) те ползват единствено буквата G, изобразена в основните цветове на бранда – червено, жълто, зелено и синьо.

 

Цветови вариации

Когато създавате логото си, трябва да имате предвид, че е напълно възможно на места (както и за някои хора – далтонистите, например), то да не бъде представено с пълната си пъстрота. Макар конкретно далтонистите да не са твърде голяма част от обществото, то със сигурност ще имате нужда да отпечатвате логото си на документи. При всички положения, трябва да проверите дали, избраният от вас дизайн стои добре в черен цвят на светъл (бял) фон, както и с бял цвят на тъмен (черен) фон.

 

Употреба

За да имате вие и вашите служители яснота по правилата за употреба на логото, къде каква негова вариация се използва, под какъв размер не трябва да бъде поставяно, както и как следва да изглежда логото ви в различните платформи и т.н., следва да опишете правилата за употреба на логото си в документ, който да споделите със служителите си. Поне тези, които ще го ползват в дизайни. А ако е необходимо – и на медиите. Последното се прави обикновено със страница „преса“ или „медии“ на вашият сайт, където са предоставени логата в различните им формати, като е описано кое къде и как се изпозлва.

 

Респонсивност

Респонсивността или адаптивността на логото ви, също като адаптивността на дизайна на сайта ви, е от изключително значение. За да се приеме, че логото ви е адаптивно, то, в случай, че е изградено само от текст (Google, Coca-Cola), или от изображение с текст (Puma), то текста следва да бъде читаем в различни резолюции и размери. Това се постига или с по-лек шрифт (натоварените шрифотве обикновено се четат трудно, когато са малки, тъй като символите започват да се сливат по-рано), или като създадете ограничение за най-малкия размер, в който логото ви следва да се изобразява (или отпечатва).

 

Наръчник

Както споменахме и по-горе, всички тези правила и условия за употреба на логото ви, е необходимо да бъдат достъпни за всички заинтересувани страни – вашите служители, външни дизайнери или медиите.