Текстови полета

Елементи

Текстовите полета имат много и разнообразни функции. От изпращане на съобщение, до въвеждане на парола, както и регистрация в системата, както и писане на коментари в различните платформи. В този смисъл, текстовите полета са много важен уеб елемент, на който трябва да се обърне внимание, както и да се имат предвид различните му състояния и обратната връзка, която те дават на потребителите.

Текстовите полета се състоят от:

 

Поле за въвеждане

Основната част на текстовото поле, е мястото, в което потребителите въвеждат необходимата текстова информация. Уверете се, че също като другите елементи в сайта ви, текстовите полета и тяхното съдържание са видими на всяко устройство.

 

Етикет

За текстовите полета, етикетите са нещо като заглавия. Те служат както на системата, така и на потребителя да разбере кое поле за какво служи. Използвайте етикетите, за да покажете на потребителите какво трябва да въведат в даденото поле и по този начин да избегнете обърквания.

NB! Избягвайте да ПИШЕТЕ САМО С ГЛАВНИ БУКВИ, тъй като това нарушава четимостта на всеки текст.

 

Текст

Текстът на контейнера (placeholder text) следва да бъде използван или като етикет, тоест да казва например „Име“, „Фамилия“, „мейл адрес“, „парола“, или като пример, както, например, може да постъпите при избработката на поле за търсене, което, в същината си, също е текстово поле.

Текстът, който поставяте като примерен в контейнера, трябва да бъде с видимо по-лек цвят от този, с който ще се показва текстът на потребителите. Също така, имайте предвид, че добавянето на примери, помага на потребителите на разберат не само каква информация искате да попълнят, но и как да го направят.

 

Формат на данните

Нагласете текстовите полете да позволяват единствено релеванти символи в дадено поле. Например, няма нужда да позволявате да се ползват цифри в полетата за въвеждане на имена, освен ако не очаквате децата на Илон Мъск да се регистрират. От друга страна, при въвеждането на телефонните номера, потребителите определено нямат нужда от възможност за изпозлване на букви.

Бихте могли да подскажете разрешените символи чрез текста в контейнера.

 

Илюстрации или икони (по желание)

Ако искате, бихте могли да ползвате илюстрации или икони, за да подскажете на потребителите какво, къде и как следва да попълнят. Визуалните елементи, стига да са добре подбрани, помагат за интерпретацията на текста, но освен това служат и за форма на почивка за окото, особено в случаите, когато има много текст. Едно изображение дава на съзнанието и на окото секунда за отмора, преди да се върнат отново към четене и интерпретация.

 

Помощни текстове

В случаи, че формата, която очаквате да бъде попълнена не е стандартна, бихте могли да опишете по-подробно как очаквате това да се случи. Обяснете, чрез името на формата или чрез допълнителен текст, ако е необходимо какво очаквате като резултат, за да могат потребителите да попълнят формата по-лесно, бързо и безпроблемно.