Радио бутони

Елементи

Така наречените радио бутони са бутони, които ползваме, когато предлагаме на потребителя редица опции, от които той може да избере една. Например, ресторантите, които предлагат доставка, могат да поставят радио бутони, в секцията за избор на напитка, размер на менюто или в секция “искате ли прибори” (“да”/”не”).

Очевидно, радио бутони поставяме само там, където опциите са несъвместими помежду си. В случай, че няма как да бъдат избрани заедно. Можем да ги ползваме, когато става въпрос за цвят, размер или друга характеристика на продукта ви.

Радио бутоните, следва да имат:

 

Етикет (Label) / Заглавие

Абсолютно задължително условие, за да ползвате радио бутоните правилно, е да покажете на потребителя какво всъщност избира.

 

Групиране

За да има смисъл от радио бутоните, трябва да предложите на потребителите две или повече опции, ако опцията е една, тоест избора е между “да” и “не” (дали да бъде включено), можете да ползвате два радио бутона, предлагащи въпросните опции или просто да заместите тази форма на избор с квадрат за отметка, който да озаглавите “искам XYZ”, където искането на клиента ще бъде потвърдено, чрез отметката.

Използвайте радио бутоните, за да демонстрирате опции, в които може да бъде избрана само една, като ако опциите са с кратки етикети (заглавия/имена), можете да ги подредите и хоризонтално, но най-добре е да са вертикално подредени.

Хубаво е, ако потребителя може да направи избор за повече от едно нещо в продукта ви (например размер/количество, цвят на опаковката, гравиране и т.н.), да групирате отделните опции, разделяйки ги със заглавие на групата, а след това всеки радио бутон да има свое заглавие/име/етикет.

 

Селекция по подразбиране

Хубаво е да имате автоматично посочена опция. Тя трябва да бъде най-отгоре в списъка, тъй като там е най-видима. Не е задължително обаче да ги подреждате по азбучен ред или цифрова стойност. Бихте могли да ги подредите по най-подходящи за дадения потребител. Също така, бихте могли да поставяте автоматично маркирана опция тази, която потребителя е избирал най-често в последните си Х на брой интеракции с платформата ви.

 

Стил, действия и състояния

Радио бутоните следва да имат идентичен стил навсякъде в сайта ви. Този стил също трябва да бъде такъв, че да се вижда лесно на фона, на който бутоните са поставени. Трябва добре да обмислите каква част от бутоните може да бъде “кликаема”, тъй като на някои места при натискането на заглавието или дори на контейнера (html елемента), в който се намира бутона, го активира. Това удачно ли е за вашите потребители или за дизайна на вашия сайт?

Освен това, хубаво е да помислите как ще изглеждат бутоните в тяхното естествено състояние (когато не са избрани), когато са активни (тоест, избрани), както и когато са неактивни (тоест, неизбираеми).