Блоговата страница, както на всички ни е добре известно, е страницата, в която са показани, под формата на графично оформен списък, последните (или всички) публикации, които са направени на сайта. Тази страница, като повечето видове страници, има своите задължителни реквизити, които ще откриете в настоящата статия.

 

Обложка (Hero секция)

Геройската (😂) секция, както се превежда буквално, което е очевидно неправилно, най-малкото понеже не допринася за възприемането и не носи никакво значени на български език, е най-горната секция на блоговата страница. В зависимост от дизайна на сайта ви, такава секция може да има и на всички (или някои) други страници. С други думи, не е изключително налична в този вид страници. 

В обложката на блога, следва да бъдат поместени очевидни индикатори за функцията на страницата – тоест, да пише, че е това е блогова страница или да бъдат показани последни публикации.

 

Навигация

Разбира се, като целия ви сайт, тази част също трябва да има навигация под формата на меню, съдържащо лого, но е възможно останалата част от менюто да бъде специфична за тази секция. Иначе казано, особено при по-голям и дълго поддържан блог, често се налага основното меню, използвано в другата част на сайта, да буде изместено с меню, специфично за блога.

Блоговото меню обикновено съдържа категориите на блога, търсачка, линк към другата част на сайта, който обикновено се “крие” в логото. Потенциално, бихте могли да добавите и някакъв CTA и/или възможност за абониране за нюзлетър.

Към навигацията в блога, следва да добавим и т.нар. трошички, които по ваша преценка могат да ползат блога като първа страница, а биха могли и да връщат към началната страница.

 

Изглед

Добре е да обмислите как ще изглеждат блог публикациите.  Обмислете какво ще се показва на екрана преди скрол (т.нар. above the fold, идващо от продажбата на вестници, които обикновено стоят сгънати през средата и най-важното следва да е над тази сгъвка).

Важно е да се отбележи, че съществуват множество модели за подреждане на публикациите ви. Първо най-новите, първо най-четените, първо най-отдавна публиквуваните (не се препоръчва), разбира се, можете да поставите отгоре и предпочитан/избран от вас пост, който считате за важно читателите ви да прочетат.

Имайте предвид, че решетъчното подреждане (с 2 – 4 публикации на ред) има по-голяма натрупване на страницата. Това може да е полезно за вас, ако искате да покажете повече публикации, но може и да ви навреди, тъй като хората обикновено трудно взимат решение при голям избор. Следователно, ако се почувстват претоварени от количеството информация, някои от читателите ви биха могли да излезнат без да прочетат нищо.

 

Отделните публикации

Отделните публикации, показани в решетъчна или друга форма на блог страницата ви, следва да имат шрифт, който съответства на стила на сайта ви, но е и достатъчно отчетлив на фона, който сте избрали. Заглавието на статията трябва да е лесно видимо. Хубаво е да поставите и подходящо изображение, което да създаде усещането, което търсите да създадате и в статията, но и отговаря на стила на бранда ви.

Ако към постовете се вижда и текст/описание, то следва да е кратко и ясно да показва за какво се отнася конкретният пост.

Важно е да се отбележи, че наличието на бутон, който да подсказва на потребителя къде да кликне, за да прочете избраната публикация е по-лесно за използване, отколкото да направите цялата карта кликаема.

 

Категории и тагове

Има важна разлика както между същината на категориите и таговете, така и между тяхната функция. По естеството си и двете служат за таксономизация (разделение по определен принцип) на (в случая) съдържание на сайт.

Категориите обикновено се ползват за големи групи съдържание, които имат йерархични отношения помежду си. Това ще рече, че една категория може да (и често) обхваща други категории в себе си. Да вземем за пример, един от най-разпространените видове сайтове – новинарските.

В такъв сайт, категориите най-често се разделят на държавата на произход (в случая – България), Свят, Икономика, Политика и т.н.  Става ясно, че е трудно в категория България да бъдат поставени, и по-важното подредени всички новини, свързани с държавата. Това е така, тъй като огромното количество на новини от държавата, обхващи всяка част на обществените отношения, поставени на едно място, в една група, в една категория, ще създаде абсолютен хаос и невъзможност за откриване на новините, които човек търси. Затова тези новини, могат да се разделят на подкатегории.

  • България (категория)
    • Икономика (подкатегория)
    • Политика (подкатегория)
    • Спорт (подкатегория)
    • Времето (подкатегория)

и т.н.

Международните новини, следват подобен ред, но зависят основно от профила на сайта. Ако е насочен към икономиката, обикновено някъде е включена и категория Бизнес, Финанси и подобни.

Таговете от своя страна са второстепенна форма на обединение. Те служат за събиране на статии, които нямат нужда от своя отделна категория, но пък се срещат достатъчно често, за да е необходимо (и/или полезно) тяхното събиране.

В новинарските сайтове, често тагове се ползват, за да съберат всички статии, в които е споменато (като главен участващ) името на дадена личност. Тъй като, в общия случай, не личностите, а новината покрай тези личности е фокуса на съдържанието, те не следва да бъдат поставени в категория, но тагването им (обединяването им под “етикет”), е удачно и често полезно.

Изключения от дадените примери, разбира се, има. Ако сайтът ви е таблоидна медия, която се фокусира изключително и само върху дадена индустрия и т.нар. “жълтения” в нея., то нищо не пречи да имате цяла категория “личности”, в която да са събрани отделни подкатегории с имената на всяка от личностите, върху които е фокусирана медията ви.

Тъй или иначе, категориите обикновено са по-видими, като в някои случаи може да се поставят и в подменю или да заменят основното меню изцяло (стига да имате достатъчно съдържание).

Таговете, поставете в дъното на всеки пост, а ако са важни за вас, можете да ги поставите и в страничния панел (sidebar) на всичките ви постове и на блог страницата.

 

Търсачка

Ако имате повече постове или планирате да имате много постове, дайте възможност на потребителите да търсят онова, което ги интересува. Вътрешната търсачка на сайта винаги е полезна.

 

Страничен панел (sidebar)

Страничните панели (sidebar) ви дават възможност да добавите допълнителни линкове, ресурси, които да са свързани с блогава ви. Тук също е мястото за търсачки, популярни публикации, най-четени (за период от време) публикации, рекламни банери, “облаци от етикети” (tag cloud – линкове към таговете, които обикновено нямат конкретна подредба и при по-грубо скицикране, може да се приемат като облак).

 

Страници

При наличието на по-голямо количество публикации, естествено е да не поставяте всичките на една страница, а да ги разделите на страници. На страница е прието да има 10-20 публикации, но това заивси до голяма степен от тяхната визуализация. При всички положения е редно в даден момент да се прекъсне списъка и да се отиде на следващата страница. Това, подобно на страниците в книга, позволява на очите и съзнанието на читателя да отпочинат.